Geschiedenis                                                  

De Saksische boerderij in Westerwolde

Westerwolde werd sedert de vroege middeleeuwen door Saksers bewoond. In taal, gebruik en landrecht komt dat steeds tot uiting. Boerderijen van het Saksische type treft u in Westerwolde niet veel meer aan. In de bouwstijl ging men over op het friese type.

Deze boerderij is één van de weinige voorbeelden van een echt Saksische bebouwing, van het zogenaamde hallehuistype. Het hallehuis is ontstaan uit het 'los hoes', waarbij woning en schuur één grote ongescheiden ruimte vormden. Boerderijen van dit type treft u ook aan in Drenthe, Salland, de Achterhoek en op de Veluwe.

De naam 'Slaait'nhoes'

In dit type werd het koren op zogenaamde slaaiten, dit zijn naast elkaar gelegde palen, boven de deel opgeborgen. Vandaar ook de naam 'Slaait'nhoes'.

De boerderij 'Slaait'nhoes' stamt uit de achttiende eeuw. De eerste restauratie vond plaats in 1830. In 1972 verkreeg de huidige eigenaar het pand als bouwval. De restauratie werd uitgevoerd volgens plannen van architect P.L. de Vrieze uit Groningen.

De boerderij is zoveel mogelijk in haar oude staat hersteld. Het resultaat is zeer de moeite waard. In de boerderij vindt u een interessante verzameling oud gereedschap, meubels enz. Ook kan u worden getoond hoe vroeger wol werd gesponnen. De oude waterput op het erf is nog steeds in gebruik.